Celem akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest przekonanie Polaków do radosnego, ale także wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości. Warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono. Do spotkań przy stole, przecież przez wieki Polaków gromadził stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej gościnności, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zwykle energetyczna polska kuchnia wydaje się szczególnie odpowiednia na jesienne chłody.
Mimo wzrostu popularności jadania poza domem Polska wciąż pozostaje w tyle za większością państw Europy Zachodniej. Podstawową przewagą rynku zachodniego nad polskim jest dużo większa baza restauracji, a dla większości Polaków wyjście do restauracji to wciąż niecodzienne wydarzenie. Dlaczego zatem Narodowe Święto Niepodległości nie miałoby stać się taką właśnie wyjątkową okazją, by zaprosić ich do swojej restauracji?
W akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest też miejsce dla partnerów (media, instytucje kultury, organizacje turystyczne, izby gospodarcze itp), którzy zadeklarują swe zaangażowanie na rzecz popularyzacji akcji (szczególnie wśród restauratorów, jej promocji lub organizacji wydarzeń towarzyszących).
Ty też możesz zostać partnerem naszej akcji!
Zgłoś się

 

Accessibility